Om oss

Ådala Norrsundets Arbetarmuseum och Friluftsteater är en kultur- och fritids förening som speglar områdets historia och engagemang för lokal kultur och gemenskap. Föreningen har blivit betydelsefull för både invånare och besökare, eftersom den bidrar till att bevara och levandegöra historia, samtidigt som  erbjuder underhållning och en plats för social samvaro.

Ådala Norrsundets Arbetarmuseum är ett arbetarmuseum som ligger vid Norrsundet i Gävle kommun, i Hälsingland. Museet har blivit en viktig plats för att bevara och dokumentera arbetarklassens historia i regionen och belysa livsvillkor och arbetsförhållanden under den industriella era som präglade Sverige under 1800- och 1900-talet.

Ådala är inte bara en plats för att minnas det förflutna utan också för att engagera människor i dagens frågor om arbetsliv, jämlikhet och rättvisa. Genom att bevara minnet av arbetarklassens historia skapar museet en plattform för diskussion om hur samhället kan utvecklas framåt med respekt för arbetarnas rättigheter och villkor.


Norrsundets Friluftsteater – en plats för teatertradition

Ådala är kanske mest känd för sin Friluftsteater, där teaterföreställningar har satts upp i över 40 år. Här har både lokala amatörer och professionella aktörer mötts för att skapa magiska teaterupplevelser för stora och små publiker. Teatertraditionen började 1980, när Jan Westlund läste Per Wikbergs bok De Bröto byggd. Sedan dess har friluftsteatern fortsatt att vara en plats för kultur, samhörighet och reflektion.